środa, 8 kwietnia 2015
Krem z brokułów
Po świętach na stołach powinny zagościć lekkie dania. Dziś polecam zupkę, nie byle jaką, krem z brokułów. Dla akompaniamentu do zupki dodałam trochę śmietany i prażone orzeszki ziemne. Pychota!
Składniki na zupę:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 l wywaru ( u mnie drobiowy)
- 0,5 kg świeżych brokułów
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka posiekanej naci pietruszki
- sól i pieprz
- garść orzeszków ziemnych ( ewentualnie)
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę ( nie należny się starać gdyż zupa i tak zostanie zmiksowana, ale marchewkę najlepiej pokroić najdrobniej)
Cebule szklimy na maśle w rondelku ,a po chwili dodajemy czosnek, chwile przesmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy wywarem. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywka zmiękną ( sprawdzajcie czy marchewka jest miękka, ona najdłużej się gotuje)
Gdy warzywa zmiękną odlewamy trochę wywaru, do niego dodajemy śmietanę, dobrze mieszam i przelewam do zupy. Zupkę blindujemy na jednolita masę i jednokrotnie przecieramy przez sitko, dzięki temu uzyskam gładszą konsystencje.
Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne do zrumienienia ( po zrumienieniu należny je od razu ściągnąć z patelni)
Dla smaku czasem dodaje do całej zupy łyżkę sosu sojowego, fajnie komponuje on całość zupy.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz