środa, 15 kwietnia 2015
Babeczki marechewkowo-kakaowe z jabłkami
Próbowałam kiedyś ciasta kupnego, ciasta marchewkowo-kakaowego z jabłkami, było tak smaczne, że zapragnęłam upiec podobne ciasto w domu. Wiele razy próbowałam, ale nie wychodziło. Dziś spróbowałam upiec babeczki w podobnym wydaniu... no i wyszły. Smakują obłędnie, a są nawet lepsze niż te kupne!
Składniki na około 12-14 babeczek:
- 3 marchewki
- 1jabłko
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach, a jabłka kroimy w drobną kostkę. Do jednej miski wrzucamy wszystkie suche składniki (mąkę,cukier, proszek do pieczenia, kakao i cynamon), a do drugiej startą marchewkę oraz płynne składniki (jajka, olej). Mokre składniki starannie mieszamy i dorzucamy do nich stopniowo suchych składników, po wsypaniu wszystkich składników suchych należny całość dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostatnią czynnością jest dorzucenie do masy pokrojonych w kostkę jabłek i ponownym przemieszaniu.
Formy do babeczek napełniamy do 3/4 wysokości i wkładamy do piekarnika ( 180 stopni) na około 40 minut.
Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy babeczki się upiekły za pomocą wykałaczki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz