środa, 1 kwietnia 2015

Żurek + zakwas


Zbliżają się święta, a w moim domu nie ma świat bez żurku. Tradycyjnie w domu przyrządzamy żurek, a do niego dodajemy to, co poświeciliśmy w kościele: biała kiełbasę, szynkę, jaja itp. Dlatego właśnie dziś przepis na żurek.

Składniki na zakwas ( przygotowujemy 3- 4 dni wcześniej)
-pół szklanki mąki żytniej razowej
-skórka z kromki chleba razowego ( opcjonalnie)
-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-3 ziarnka ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-szklanka wody

Wszystkie składniki zakwasu wymieszaj w słoiku i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Składniki na żurek:
- 4 białe kiełbasy
- kawałek wędzonej szynki
- zakwas na żurek ( jeżeli nie macie czasu robić samemu, kupcie gotowy)
- 3-4 ząbki czosnku
- cebula pokrojona w kostkę
- mała pietruszka
- 3-4 ziemniaczki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- sól i pieprz
- 5 jajek

Na patelni przesmażyłam cebulę i kiełbasę pokrojona w pół księżyce oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. (Jeżeli biała kiełbasa jest surowa, ugotujcie ją najpierw w wodzie, a tą wodę wykorzystajcie później do żurku)
W garnku gotuję 2 litry wody i dorzucam do niej pokrojoną w kosteczkę szynkę, ziemniaki, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy oraz przesmażone składniki z patelni. Kiedy ziemniaki są miękkie dodaje zakwas ( dodaje cały płyn i odrobinę mąki, zagęści ona zupę). Następnie dodaje śmietanę wymieszaną w odrobinie zupy, majeranek (dobra łyżka stołowa), sól i pieprz.
Całość gotuje jeszcze 5-7 minut.
Do przygotowanej zupy dodaję ugotowane jajka, pokrojone w półksiężyce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz