wtorek, 23 czerwca 2015
Bigos ze słodkiej kapusty
Bigos ze słodkiej kapusty jest idealny jako dodatek do obiadu lub jako indywidualne danie.
Idealny na chłodniejsze dni, cieplutki na pewno rozgrzeje każdego. Idealnie słodko-słona kapusta, sycąca i aromatyczna.
Składniki:
- główka kapusty
- 2 cebule
- 5 kiełbas
- 1 łyżka margaryny
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 7-8 liści laurowych
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- około 300 ml wody
- sól
Kapustę umyć, obrać z pierwszych liści i drobno poszatkować.
Tak pokrojoną kapustę włożyć do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Całość chwilę przesmażamy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem.
W międzyczasie kroimy cebule i kiełbasę w kostkę, przekładamy na patelnie i smażymy do zrumienienia.
Tak przygotowaną kiełbasę i cebulę przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat, mieszamy i ponownie dusimy do zmięknięcia kapusty.
Gdy kapusta będzie miękka całość doprawiamy solą i odstawiamy z ognia.
Bigos najlepszy będzie na następny dzień, przyprawy dadzą lepszy aromat.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz