poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ciastka owsiane z polewą czekoladową


Jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju ciasteczek! Ciastka owsiane są jednymi z moich ulubionych. Przepis na te ciastka jest wyjątkowy, to nie są zwykłe ciasteczka owsiane! W składzie mają również orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki... Pychota

Składniki na 25 ciastek:
- 150g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 50g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g rodzynek.

Składniki na polewę:
- 30g margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Ciastka w wykonaniu są wręcz banalne. W misce dokładnie łączymy ze sobą margarynę, cukier, wiórki, mąkę, płatki i orzechy. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę zagniatamy.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki, układamy na papier do pieczenia i spłaszczamy ręką.


Tak przygotowane ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.


Gotowe ciastka ściągamy z blaszki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy polewę: margarynę rozpuszczamy w garnczku, a następnie dodajemy do niej cukier. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do tak przygotowanego tłuszczu dodajemy kakao, wodę i mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy bardzo dobrze do momentu, aż zacznie gęstnieć i ściągamy z ognia. Polewę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Wystudzone ciastka polewamy czekoladą i odstawiamy do stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz