wtorek, 16 czerwca 2015
Zapiekanka ziemniaczana z porem
Zapiekanka ziemniaczana to chyba już klasyk. W tym przypadku są to zapiekane ziemniaki pod beszamelem z porem. Prostota nie zawsze musi być nudna. To danie jest po prostu niebywale smaczne.
Składniki:
- około 70 dag ziemniaków
- 1 duży por
- 1 łyżka oliwy
oraz na sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 450 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Pora dokładnie myjemy, kroimy w półksiężyce i podsmażamy go na oliwie około 4-5 minut.
Ziemniaki oraz por odkładamy na bok i zabieramy się za przygotowanie sosu.
W garneczku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając.
Do garnka z zasmażką dolewamy powoli mleko, stale energicznie mieszając. Po dodaniu całego mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość gotujemy, mieszając do zgęstnienia sosu.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy pora (już nie gotujemy).
Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie masłem. W naczyniu układamy naprzemiennie ziemniaki i sos (delikatną warstwę sosu dajcie również pod pierwszą warstwę ziemniaków).
W naczyniu mojej wielkości wyszły 3 warstwy ziemniaków. Ostatnią warstwę ziemniaków zalewamy sosem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz