środa, 17 czerwca 2015
Mini torcik z kremem z białej czekolady
Mini torciki to idealne prezenty na urodziny. Taka właśnie okazja trafiła się w poniedziałek. Szybki pomysł do głowy i zaczęłam działać, a finalnym produktem okazał się ten z powyższego zdjęcia.
Torcik przekładany jest kremem z białej czekolady i serka, a biszkopty nasączone są mocnym espresso, które przełamuje słodycz kremu.
Składniki na biszkopt:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 70 g białej czekolady
oprócz tego:
- espresso lub mocną kawę (około 30-40 ml)
- dowolne słodyczce, cukierki, ciastka
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną piane. Pod koniec dodajemy cukier i ponownie ubijajmy do jego całkowitego rozpuszczenia. Do przygotowanej masy dorzucamy żółtko, delikatnie mieszamy i przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Po wsypaniu mąki składniki łączymy już ostrożnie łyżką.
Na pergaminie do pieczenia rysujemy 3 równej wielkości koła i przekładamy na nie równe porcje masy.
Biszkopty pieczemy około 12 minut w 180 stopniach i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek homogenizowany przekładamy do miski, a następnie łączymy go szybko z rozpuszczoną czekoladą. Tak przygotowany krem odkładamy do ochłodzenia i zgęstnienia. ( pamiętajmy, aby krem był dość gęsty, inaczej może wypłynąć przy nakładaniu)
Biszkopty nasączamy espresso i przekładamy kremem. Ja nasączyłam tylko dwa dole biszkopty.
Dekoracja tortu to już wasza inwencja twórcza. Ja na boki przykleiłam wafelki, a górę udekorowałam nektaryną, cukierkami, ciastkiem z cukrem i świeżą miętą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz