poniedziałek, 15 czerwca 2015
Sos musztardowy
Sos musztardowy to produkt, który idealnie nadaje się do jajek, kiełbasy, ziemniaków i wiele innych produktów. U nas w domu najczęściej gości do obiadu w towarzystwie ugotowanych na twardo jajek i młodych ziemniaczków. Banalnie prosty, ale naprawdę smaczny obiad.
Składniki na sos:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- sól i pieprz
Mało rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy powoli mleko. Gdy mleko zostanie przelane, całość mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Do przygotowanego sosu dodajemy musztardę, śmietanę oraz doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz