poniedziałek, 15 czerwca 2015
Naturalny dżemik z truskawek
Naturalny dżem, bark konserwantów, zagęszczaczy i innej chemii. Proces przygotowania bardziej pracochłonny, ale warto. Smak wynagrodzi wam czas, który poświęciliście.
Składniki:
- na kilogram truskawek
- 3 łyżki cukru ( ilość cukru dopasujcie do własnego gustu)
- 1 łyżka soku z cytryny
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, przekładamy do garnka i dolewamy sok z cytryny.
Całość stawiamy na małym ogniu i często mieszamy. Gdy odparuje woda,a truskawki się częściowo rozpadną dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. (Proces odparowywania wody jest dość długi)
Jeżeli dżem robicie z większej porcji to przekładamy go do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz