Dziś przepis na cudowną zupę szparagową. Lubie wszelkiego rodzaju kremy, ale w szparagowej to jednak muszę czuć kawałki szparagów. Szparagi w połączeniu z jajkiem, śmietaną i koperkiem dają wyśmienitą zupkę.
Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- 2 litry wywaru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 6 dużych jaj ugotowanych na twardo
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
- sól i pieprz
Do garnka wlewamy wywar i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się wywaru dodajemy obrane i pokrojone szparagi na centymetrowe kawałki oraz koperek. Całość gotujemy do miękkości szparagów. Śmietanę oraz mąkę mieszamy z jedną chochlą wywaru i przelewamy do garnka cały czas mieszając.
Jajka ugotowane na twardo obieramy, kroimy w półksiężyce i przekładamy do garnka z zupą. Całość gotujemy jeszcze około 3 minuty, doprawiamy solą oraz pieprzem i serwujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz