Zawsze mnie zastanawiało jak smakuje sernik bez sera. Wiele przepisów na takie ciasto krąży po internecie. W końcu zdecydowałam się upiec. Alternatywą dla jednego dużego sernika w moim przypadku są mini serniczki. Serniczki ozdobiłam świeżymi truskawkami oraz ubitą kremówką.
Smak takiego ciasta w bardzo dużym stopniu przypomina klasyczny sernik.
Składniki:
- 800 g jogurtu greckiego
- 4 duże jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 3 budynie śmietankowe
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietany kremówki
- odrobina oliwy do wysmarowania kokilek
- 800 g jogurtu greckiego
- 4 duże jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 3 budynie śmietankowe
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietany kremówki
- odrobina oliwy do wysmarowania kokilek
Żółtka z połową cukru ubijamy na puszysta pianę. Do piany dodajemy olej, budynie, cukier waniliowy oraz nasz jogurt grecki. Całość łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy pozostały cukier.
Pianę z białek dodajemy do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy.
Masę nakładamy do kokilek wysmarowanych delikatnie olejem i natychmiast wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz