wtorek, 1 września 2015

Gulaszowa


Zupa gulaszowa idealna na chłodniejsze dni lub wieczory. Zupka lekko pikantna i bardzo aromatyczna.

Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 2 czerwone papryki
- 4 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 5-6 ziemniaków
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 100 g kwaśnej śmietany
- 200 g koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki
- majeranek
- 1 chilli
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju

Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy mięso wieprzowe pokrojone w kostkę, dokładnie smażymy do zrumienienia, zalewamy wrzątkiem i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i około 2 łyżki majeranku ( około 2 liry wody). Mięso zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy około 50 minut.

W czasie gotowania mięsa przygotowujemy pozostałe składniki.
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę, a chilli drobno siekamy.

Po 50 minutach do garnka z mięskiem dodajemy chilli, paprykę oraz cebulę i gotujemy wszystko razem 10 minut.

Po upływie czasu do garnka dodajemy ziemniaki, nać pietruszki i całość doprawiamy słodką oraz ostrą papryką, a także solą i pieprzem. Składniki gotujemy do miękkości ziemniaków, a następnie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę, którą wcześniej należy delikatnie wymieszać z wywarem.

Zupę doprowadzamy do zagotowania i serwujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz