środa, 23 września 2015

Odwracane ciasto z gruszkami


Ciasto to można wykonać z dowolnymi owocami, które lubicie. Ja swoje wykonałam z gruszkami i wiśniami, ale będzie smakowało równie dobrze jeśli użyjecie na przykład ananasa, malin czy jeżyn.

Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki
- 150 g wiśni
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 g masła
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 2 jajka
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła do nasmarowania formy


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Boki blaszki smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.

Z 50 g cukru i soku z cytryny przygotowujemy złotobrązowy karmel, który następnie przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem.
Na warstwie karmelu układamy połówki gruszek pozbawione gniazd nasiennych, a w wole przestrzenie wiśnie.

Tak przygotowane owoce odstwaiamy na bok i przygotowujemy ciasto.
W misce ubijamy masło z cukrem i skórka cytrynową, a następnie kolejno dodajemy jajka.
Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewamy mleko.
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy do przygotowanej formy na owoce z karmelem.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy je tak przez 10-15 minut do przestudzenia. 
Po tym czasie ostrożnie przekładamy ciasto na talerz odwracając formę do góry dnem i ściągamy papier do pieczenia.

Ciasto polecam jeść jeszcze ciepłe z bitą śmietaną i gałka lodów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz