czwartek, 3 września 2015

Domowy makaron


Od wielu lat w moim domu używało się tylko kupnego makaronu. Powiem szczerze to była kwestia wygody, w końcu gotową paczkę kupujesz i wrzucasz do wrzątku.
Ostatnimi czasy jadłam w gościach domowo zrobiony makaron do rosołu... smak cudowny, rosół inaczej smakuje, postanowiłam zrobić własny makaron.
Powiem szczerze, jeśli raz spróbujecie, nie wrócicie do kupnego makaronu.

Składniki:
- 100 gram mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli



Przepis jest bardzo prosty. Na każde 100 gram mąki dodajemy jedno jajko.
Możecie użyć tu użyć także mąki razowej, miksu mąki pszennej z razową lub pół na pół z semoliną.
Zasada robienia makaronu zostaje taka sama bez względu na rodzaj użytej mąki.

Ciasto możecie wyrabiać w mikserze lub ręcznie. Ja wybrałam ten drugi sposób.

Na stolnice wrzucam mąkę, robię w niej dołek i dodaje jajka. Całość dokładnie zagniatam do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajcie trochę wody.
(Jeżeli ciasto będziecie wyrabiać w mikserze, pod sam koniec wyłóżcie je na stolnice i ręcznie zagniećcie prze około 2 minuty.)

Tak przygotowane ciasto przykrywam folią i odkładam na około 10 minut.

Jeżeli ciasto jest robione z większej porcji podzielcie je na mniejsze, weźcie jedną, a reszta niech czeka pod folią.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, około 1 mm grubości. Pamiętajmy, aby stale ciasto przesypywać mąką w innym wypadku może się posklejać.
Przygotowane ciasto kroimy według uznania, mogą to być nitki do rosołu lub makaron do sosu.
Aby uzyskać długi makaron rozwałkowane ciasto zwińcie w rulon i dopiero krójcie w kawałki. 

Jeżeli macie maszynkę do makaronu ułatwi wam to pracę, maszynką rozwałkuje za was ciasto i pokroi.

Tak przygotowany makaron gotuje się bardzo krótko, około 3 minuty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz