środa, 30 września 2015

Mini kopce kreta


Każdy z nas lubi kopiec kreta. Można go dostać gotowego w proszku do przygotowania w domu, można go zrobić w formie babeczek lub ciasta. Wszystko zależy od naszej inwencji.
Dziś podaje przepis na domowy kopiec kreta w formie babeczek.

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka

Składniki na masę:
- 2 banany
- 500 ml kremówki
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- mleko około 50 ml
- 50g czekolady


Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy resztę płynnych składników (mleko, olej) W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki razem i małymi porcjami dodajemy do płynnych składników.

Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy do foremek nasmarowanych oliwą do 3/4 wysokości.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika 180 stopni na około 30 minut.
Ja swoje babeczki zrobiłam w kokilkach ale możecie użyć papilotek.


Po wystudzeniu z ciasta ścinamy wierzch i wydrążamy miąższ w taki sposób,
aby brzegi ciasta i spód pozostały nienaruszone.
Z wydrążonego ciasta i góry robimy okruchy różnej wielkości.
Do wydrążonych babeczek wkładamy kawałki banana ( około 1,5- 2 cm)

Żelatynę rozpuszczamy w mleku, a po ostygnięciu dodajemy do ubitej kremówki ze startą czekoladą.
Tak przygotowany krem nakładamy na ciasto z bananem formując kopiec, a wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowanymi okruchami i lekko dociskamy.

Przygotowane kopce wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz