czwartek, 17 września 2015

Krem z marchewki


Bardzo delikatna, lekka zupka. Idealna dla każdego... dużego, małego.
Jeżeli będziecie przygotowywać tą zupkę dla dzieci pomińcie chilli.
Z przygotowanych składników wyjdą 3 porcję.

Składniki: 
- 0,5 kg marchewki
- 1 ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół chilli 
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz i słodka papryka

Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulkę pokrojoną w piórka i przesmażamy do zrumienienia, pod sam koniec dodajemy czosnek posiekany w plasterki i całość jeszcze chwilę przesmażamy.

Marchewkę obieramy i kroimy w centymetrowe kawałki, ziemniaka w kostkę, a chilli w plasterki. Tak pokrojone warzywa dorzucamy do cebuli z czosnkiem, mieszamy i zalewamy 750 ml wrzącej wody.
Garnek ze składnikami przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ogniu przez około 30 minut do całkowitego zmięknięcia warzyw.

Po tym czasie zupkę miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodka papryką do smaku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz