wtorek, 15 września 2015

Tort serowo porzeczkowy


Torcik ten to idealne połączenie kakao, serka homogenizowanego i dżemu z czarnej porzeczki. Całość idealnie się komponuje, a krem na bazie serka homogenizowanego nadaje całości delikatności i puszystości.
Kompozycja idealna dla osób, które nie lubią przesadnie słodkich ciast.

Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
- 150 ml śmietanki 30%
- 250 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml mleka

oraz słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 20 g gorzkiej czekolady

Całość zaczynamy od upieczenia kakaowego biszkoptu:
Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę,a następnie dodajemy żółtka i całość jeszcze chwilkę mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy całość delikatnie łyżką.
Masę przekładamy na blaszkę średnica 20 cm i pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy na bok Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.Do ubitej śmietanki dodajemy serki, mleko z żelatyną, a następnie całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy na 10 minut do lodówki.
Na pierwszy krążek biszkoptu rozsmarowujemy połowę dżemu i wylewamy 3/4 masy serowej.
Na masę serową kładziemy drugi krążek biszkoptu, smarujemy pozostałym dżemem, wylewamy resztę masy serowej i ścieramy na tarce o małych oczkach czekoladę na wierzch tortu.

Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz