czwartek, 19 marca 2015

Ciasto popapraniec


Ciasto o śmiesznej nazwie, ale naprawdę smaczne.
Nazwa ciasta pochodzi od sposobu wykonania oraz wyglądu.Ciasto to łączy ze sobą wiele smaków, a  połączenie kwaśnego dżemu z czarnej pożyczki, chrupiących migdałów, kokosu i kakao, obiecuje zachwyci każdego.
Ciasto w moim domu zostałoby zjedzone w jeden dzień, naprawdę w jeden dzień. Jedynym powodem dla którego zostało, była wizyta gości i odstawienie na bok kilku kawałków.

Składniki na ciasto:
- 5 jaj
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-1/4 szklanki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
-1/2 szklanki wiórków kokosowych
-1/2 szklanki maku
-1 łyżka kakao


Składniki na masę:
-1 i 1/2 szklanki mleka
-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-250 g masła

Składniki na polewę:
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
-1 łyżka masła

oraz słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Białka ubijamy wraz z cukrem. Do piany dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy, a następnie wlewamy olej i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie łączymy całość łyżką.
Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak.
Ciasto nakładamy łyżką, naprzemiennie, małymi porcjami do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.


Nie martwcie się, że wygląda nie za ciekawie, po upieczeniu będzie całkiem inne.
Ciasto pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto po około 10 minutach wyjmujemy z blaszki i odwracamy do góry dnem na około pół godziny ( po tym czasie ciasto można odwrócić )
Całkowicie wystudzone ciasto przekrajany na dwa równe placki.


Zbieramy się za robienie kremu.
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką, a szklankę mleka wraz z cukrem zagotować w rondelku.
Do gotującego się mleka w rondelku wlewamy przygotowaną mąkę z mlekiem. Całość ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
Przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie prażymy na patelni migdały, cały czas mieszając, a następnie przesypujemy je do miseczki ( patelnia jest cały czas gorąca i migdały na niej mogą się spalić)
Wystudzony budyń miksujemy dokładnie z masłem.
Posmarować placek około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować reszta masy. Na masę budyniową rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a następnie posypać płatkami migdałowymi.

Polewę robimy na parze. Do miseczki wrzucamy połamana czekoladę i czekamy, aż całkowicie się rozpuści, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę zdejmujemy, odczekujemy około 5 minut i polewamy nią placek.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.


Smaczenego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz