wtorek, 31 marca 2015

Sernik Wiedeński


Święta bez sernika to nie święta. U nas co roku robi się sernik wiedeński. Sernik z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty i smaczny. Próbowałam różnych przepisów na serniki, temu nie dorównuje żaden.

Składniki na spód sernika :
-1/2 szklanki cukru
-1/2 kostki margaryny
-1/2 szklanki mąki tortowej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 całe jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie spodu jest bardzo proste. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze ze sobą łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym ciastem wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość blaszki 25x40.
Spód zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę serową:
-1,25kg sera półtłustego (5 kostek)
-8 jaj
-kostka margaryny (u mnie była to margaryna kasia)
-1,5 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-otarta skórka z cytryny (ewentualnie kilka kropel olejku cytrynowego i pomarańczowego)

Ser przekręcić przez maszynkę. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy i dodajemy ser oraz skórkę bądź olejki. Na sam koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy do masy serowej. Masę delikatnie mieszamy i przelewamy na zapieczony wcześniej spód. (spód nie musi być zimny)

Całość zapiekamy około 1 godziny w 180 stopniach bez termoobiegu.




 Gotowy sernik możemy polukrować i wyłożyć rodzynkami lub posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz