sobota, 9 maja 2015

Eklerki


Eklerki, ptysie i karpatka to coś co uwielbia się w moim domu. Dlatego ostatnio upiekłam te pierwsze, eklerki z kremem budyniowym. Wydawać się może, że jest przy tym trochę roboty, ale według mnie to taka legenda. Eklerki robi się banalnie i na pewno wyjdą każdemu, dlatego wato spróbować.

Składniki na ciasto:
- 150g maki pszennej
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- 65 g masła

Blachę należny wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem.



Zaczynamy od przesiania mąki do miseczki. W garnku zagotowujemy mleko wraz z masłem i solą.
Zmniejszamy ogień pod garnkiem, wsypujemy przesianą mąkę i mocno mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto, a na dnie garnka zacznie tworzyć się cienka, biała warstwa.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i studzimy do temperatury pokojowej.
Do przestudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej, błyszczącej i żółtej masy.
Ja cisto przełożyłam do szprycy i na pergaminie tworzyłam eklerki długości 10 cm i szerokości około 4 cm. (pamiętajcie, że ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło, zostawcie więc odstępy między eklerkami)
Jeżeli nie posiadacie szprycy ciasto nakładajcie łyżką.
Eklerki pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Po upieczeniu zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.


Krem wykorzystuje ten sam co w przepisie na popaprańca
Składniki na krem budyniowy:
-1 i 1/2 szklanki mleka
-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-250g masła

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką, a szklankę mleka wraz z cukrem zagotować w rondelku.
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną zawiesinę. Całość ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
Przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony budyń miksujemy dokładnie z masłem do uzyskania puszystej masy.

Eklerki przecinamy i do każdej nakładamy szprycą lub łyżką kremu.

Składniki na polewę:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2-3 łyżki masła

Do miseczki nad garnuszkiem z gotującą się wodą wrzucamy połamaną czekoladę i czekamy, aż całkowicie się rozpuści, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowaną polewą smarujemy eklerki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz