wtorek, 19 maja 2015

Ciasto maślankowe z wiśniami i kruszonką


Ciasto naprawdę szybkie i proste w wykonaniu. Wyglądem przypomina klasyczne ciasto drożdżowe, smakiem prawie też. Różnią się one jednak czasem przygotowania. Ciasto maślankowe zrobicie w 5-10 minut, a przy drożdżowym niestety trzeba trochę posiedzieć.
Mogę wam od serca powiedzieć, że to ciasto wyjdzie każdemu! Jego nie da się zepsuć.

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- wiśnie - mrożone, świeże, z kompotu ( ja użyłam drylowanych wiśni z kompotu o pojemności 1 litra)

Do tego ciasto możecie użyć dowolnych owoców, malin, śliwek, truskawek, jabłek, rabarbaru, brzoskwiń i wiele innych. Użyjcie te które najbardziej lubicie.


Składniki na kruszynki:
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Ciasto jak już wyżej napisałam jest proste w wykonaniu. Do miski przekładamy wszystkie składnik ciasta (oprócz wiśni ) i dokładnie mieszamy mikserem albo łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy nasmarowanej tłuszczem, a na ciasto układamy wiśnie.
Składniki na kruszonkę dobrze ze sobą zagniatamy i posypujemy nią wiśnie.


Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
Po wystygnięciu ciasta możecie posypać je cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz