piątek, 15 maja 2015
Pieczone piersi z kurczaka z pieczarkami
Dziś przepis na obiadek. Obiadek prosty, szybki, smaczny. Piersi w ten sposób przygotowuje się w moim domu najczęściej na przyjazd gości, gdyż nie wymagają stania w kuchni. Przygotowuje się wszystko wcześniej, a potem tylko włącza piekarnik w momencie przyjazdu gości i po 20 minutach mamy wyjątkowe mięsko.
Składniki:
- około 0,5 kg piersi
- 40 dag pieczarek
- 1 cebula
- kilka plasterków sera żółtego.
- łyżka majonezu
- łyżka keczupu
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
-1 łyżka masła
Pieczarki kroimy w plasterki,a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę, chwile przesmażamy i dodajemy posiekane pieczarki. Całość smażymy do momentu, aż pieczarki odparują wodę, którą puściły. Tak przygotowane pieczarki doprawiamy solą oraz pieprzem i pozostawiamy do wystudzenia.
Piersi przekrajmy na cienkie płaty, delikatnie spłaszczamy i obsypujemy solą, pieprzem i słodką papryką.
Każdy płat smarujemy delikatnie majonezem i keczupem. Na tak przygotowane piersi wkładamy pieczarki, a następnie przykrywamy je serem i posypujemy bazylią.
Piersi wkładamy do zimnego piekarnika. Tak przygotowane mogą czekać na przyjazd gości.
W momencie kiedy chcemy je przygotować, po prostu włączamy piekarnik na 200 stopni i po 20 minutach będą gotowe do spożycia. ( piersi nie wyciągamy w momencie nagrzewania piekarnika, są one tam od początku. Czas liczymy od momentu włączenia piekarnika)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz