poniedziałek, 11 maja 2015

Smażone lody w cieście


Dziś deser troszkę inny niż zwykle. Prosty, smaczny i zaskakujący. Smażone lody! Dużo o nich słyszała, ale nigdy nie robiłam. Nadszedł dzień w którym trzeba było spróbować. Nie żałuje! Lody w tej postaci to eksplozja smaku na moim podniebieniu.... będę do nich wracać, jeszcze nie raz.

Składniki:
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 6-8 orzechów włoskich zmielonych
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 6-7 gałek lodów o dowolnym smaku ( ja użyłam lodów  o smaku toffi)
- olej (tyle, aby zakryło w trakcie smażenia lody)

Wiórki, zmielone płatki owsiane i zmielone orzechy dobrze ze sobą mieszamy. Jako roztrzepujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z lodów formujemy kulki i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie lody wyjmujemy, moczymy dokładnie w jajku i obtaczamy w panierce dobrze ją wklepując.
Tak przygotowane lody wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. (muszą się dobrze zmrozić)


Gdy lody się mrożą, na palniku rozgrzewamy olej. (Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany!)
Do oleju przekładamy przygotowane lody i smażymy (możecie smażyć wszystkie naraz lub po kilka kulek). Smażenie trwa naprawdę krótko, do zrumienienia panierki. Mi zajęło to około 15 sekund.
Lody po usmażeniu należny od razu serwować!


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz