Zacznę od tego, że uwielbiam kokos. Kokos w każdej postaci i we wszystkim... w ciastach, deserach, napojach, mięsach, zupach, w formie wiórek lub mleczka kokosowego, a za lody kokosowe mogłabym nawet oddać życie heheheh
Podaje przepis na wyśmienite babeczki kokosowe z kremem budyniowym i prażonym kokosem.
Składniki na babeczki: ( ja zrobiłam w kokilkach i wyszło mi 7 sztuk, gdy zrobicie w papilotkach wyjdzie 12)
-2 szklanki mąki
-2/3 szklanki cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-1/3 szklanki oleju rzepakowego
-2 jajka
-2/3 szklanki wiórków kokosowych
-łyżka skórki cytrynowej
Składniki na krem:
-2 szklanki mleka
-1 budyń waniliowy
-3 płaskie łyżki mąki pszennej
-4 czubate łyżki cukru
-250 g margaryny (ja użyłam Kasi)
Oraz 2 łyżki wiórków kokosowych
Na samy początku prażę dwie łyżki kokosu i zdejmuję z gorącej patelni ( pamiętajmy, że patelnia jest gorąca i kokos pozostawiony na niej zbyt długo może się spalić). Kokos ten będzie nam potrzebny do posypania babeczek.
Do miski przekładam suche składniki (mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia), dobrze mieszam i dodaje składniki mokre ( mleko, olej i jajka). Składniki mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji, a na koniec dodaje kokos, skórkę cytrynową i ponownie całość łącze.
Jeżeli tak jak ja robicie babeczki w kokilkach, wyłóżcie ich dno papierem do pieczenia.
Foremki napełniam do 2/3 wysokości i wstawiam do piekarnika na 30 minut, 180 stopni.
Po upieczeniu babeczki odstawiam do całkowitego wystygnięcia i zabieram się za krem.
W 1/2 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z
cukrem. Do gotującego się mleka wlewam przygotowana mieszankę i gotuję budyń
cały czas mieszając. Budyń zdejmuję z ognia i pozostawiam do
ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz