wtorek, 5 maja 2015

Babeczki kokosowe z kremem budyniowym




Zacznę od tego, że uwielbiam kokos. Kokos w każdej postaci i we wszystkim... w ciastach, deserach, napojach, mięsach, zupach, w formie wiórek lub mleczka kokosowego, a za lody kokosowe mogłabym nawet oddać życie heheheh

Podaje przepis na wyśmienite babeczki kokosowe z kremem budyniowym i prażonym kokosem.

Składniki na babeczki: ( ja zrobiłam w kokilkach i wyszło mi 7 sztuk, gdy zrobicie w papilotkach wyjdzie 12)
-2 szklanki mąki
-2/3 szklanki cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-1/3 szklanki oleju rzepakowego
-2 jajka
-2/3 szklanki wiórków kokosowych
-łyżka skórki cytrynowej

Składniki na krem:
-2 szklanki mleka
-1 budyń waniliowy
-3 płaskie łyżki mąki pszennej 
-4 czubate łyżki cukru 
-250 g margaryny (ja użyłam Kasi)

Oraz 2 łyżki wiórków kokosowych


Na samy początku prażę dwie łyżki kokosu i zdejmuję z gorącej patelni ( pamiętajmy, że patelnia jest gorąca i kokos pozostawiony na niej zbyt długo może się spalić). Kokos ten będzie nam potrzebny do posypania babeczek.

Do miski przekładam suche składniki (mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia), dobrze mieszam i dodaje składniki mokre ( mleko, olej i jajka). Składniki mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji, a na koniec dodaje kokos, skórkę cytrynową i ponownie całość łącze.

Jeżeli tak jak ja robicie babeczki w kokilkach, wyłóżcie ich dno papierem do pieczenia. 
Foremki napełniam do 2/3 wysokości i wstawiam do piekarnika na 30 minut, 180 stopni.

Po upieczeniu babeczki odstawiam do całkowitego wystygnięcia i zabieram się za krem.

W 1/2 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam przygotowana mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając. Budyń zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia.
Ostudzony budyń miksuję z margaryną. (margarynę dodaje do budyniu małymi porcjami)

Tak przygotowany krem przekładam do szprycy, zdobię wystudzone babeczki, a na końcu posypuje uprażonym wcześniej kokosem.

Babeczki można spożywać od razu po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz