Dziś moja wersja znanej potrawy indyjskiej... butter chicken.
Pamiętajmy jednak, że dania kuchni hinduskiej robione samemu w domu nigdy nie będą smakowały tak jak te podane w Azji, mimo najlepszych przypraw jakie użyjecie. Dlatego to tylko moja twórcza interpretacja.
Do potrawy potrzebujemy około 0,5 kg filetów z kurczaka
Składniki na marynatę:
- około 150 g jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka garam masala
- 3 cm świeżego startego imbiru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
- pól papryczki chilli
- szczypta soli i pieprzu
Sos do butter chicken:
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- kora cynmonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół papryczki chilli
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 150 ml śmietany kremówki
- pół papryki czerwonej ( opcjonalnie- ja dodałam bo lubię)
- sól i pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty wyżej wymienione. Kruczka kroimy w kostkę średniej wielkości i przekładamy go do marynaty. Tak przygotowanego kurczaka odkładamy do lodówki na cała noc.
Masło rozgrzewamy na woku ( jeżeli nie posiadacie woka użyjcie patelni z grubym dnem) Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Po około 5 minutach dodajemy posiekany czosnek,chilli, chwilę przesmażamy i dodajemy pozostałe przyprawy ( cynamon, kardamon, kolendrę, garam masalę) Składniki smażymy jeszcze 2 minuty.
Mięso wyciągamy z marynaty i wrzucamy do woka, smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Do wysokiego naczynia przekładamy pomidory, marynatę od kurczaka i miksujemy na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę przelewamy do kurczaka i dusimy około 5-7 minut.
Do miseczki ze śmietanką dodajemy kilka łyżek gorącego płynu z woka, dokładnie mieszamy i przelewamy do sosu. Całość dusimy jeszcze około 2 minuty
Gotowe danie najlepiej podać z ryżem i posypać świeżą kolendra lub pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz