poniedziałek, 25 maja 2015

Tarta wiśniowa


Ciasto:
- 250g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
- 125 g masła
 
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki wody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Budyń:
- litrowy słoik kompotu z wiśniami drylowanymi
- 2 opakowania budyniu waniliowego


Zaczynamy od przygotowania budyniu. W 3/4 szklanki kompotu rozmieszać budynie, a pozostały kompot z wiśniami zagotować. Do gotującego się kompotu dodać cukru ( tyle ile na opakowaniu budyniu) i wlać przygotowaną zawiesinę dokładnie mieszając. Budyń zdjąć z ognia i odstawić.

Mała rada: jeżeli nie posiadacie takiego kompotu wykorzystajcie mrożone wiśnie i wodę. Litrowy słoik napełnijcie do 3/4 wysokości wiśniami i zalejcie wodą. Całość zagotujcie w garnku jak na kompot. Pamiętajcie, żeby objętość stanowiła litrowy słoik)

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko, wodę sól, proszek do pieczenia i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkować na około 3mm grubości i wykleić formę.
Przed pieczeniem nakłuć widelcem w kilku miejscach, wyłożyć papierem i wysypać groch.

 
Ciasto pieczemy 10 minut i wyjmujemy z piekarnika. Na ciasto przekładamy budyń i ścieramy pozostałe ciasto na tarce. Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 20-25 minut




Upieczone ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeżeli zaczniecie kroić ciepłe, może się zacząć rozpadać.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz