- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 łyżeczki bazyli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki wody
- pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżka śmietany
- pół papryczki chilli ( jeżeli lubicie ostrość)
- około 120 gram koncentratu pomidorowego
składniki na sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka maki
- 0,5 l mleka
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
oraz:
- 14 rurek makaronu cannelloni
- około 100g sera żółtego
Jako pierwszy przygotowujemy farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej, a do niego przekładamy pokrojoną w kostkę cebule i startą na grubych oczkach marchew. Warzywa smażymy około 5 minut i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość jeszcze chwilę przesmażamy.
Do tak przygotowanych warzyw dodajemy przyprawy oraz mięso mielone i smażymy do momentu aż zmieni kolor.
Całość zalewamy winem oraz wodą rozmieszaną ze śmietaną, koncentratem i dusimy około 5-7 minut do częściowego odparowania płynnych składników
Przygotowany farsz zostawiamy do przestudzenia.
Sos beszamelowy:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy łyżkę maki i zasmażamy około 1-2 minut na minimalnym ogniu.
Do patelni wlewamy mleko dokładnie mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej oraz dodajemy sól i pieprz do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu i układamy na to nafaszerowane rurki. Całość zalewamy pozostałym sosem, a na wierzch ścieramy żółty ser.
Tak przygotowane cannelloni wkładamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 40-45 minut.
Czas pieczenia może być rożny w zależności od piekarników (sprawdźcie delikatnie widelcem czy makaron po tym czasie jest już gotowy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz