poniedziałek, 23 marca 2015

Kule rumowe



Weekend już za nami, a pewnie nie jednemu w domu zostało ciasto z którym nie wie co zrobić.
Resztki ciastek idealnie nadadzą się na kule rumowe!

Składniki:
- 300g ciasta ( drożdżowe, ucierane, ciastka, herbatniki, makowiec, ale bez kremów czy owoców)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- kieliszek rumu, jesli nie posiadamy kilka kropel aromatu rumowego
- 2 łyżki mielonych orzechów (jeśli lubimy)
- około 100g wiórków kokosowych do obtoczenia



Ciasto dobrze kruszymy, możemy nawet zmielić. Do pokruszonego ciasta dodajemy pozostałe składniki i  dobrze zagniatamy. Masa powinna być na tyle gęsta by można było formować kulki, jesli sie kruszy dodajmy trochę więcej jogurtu.
Z przygotowanej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Jeżeli ktoś lubi, kule można obtoczyć w kakao lub polać czekoladą.
Kule przed spożyciem schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz