- 250g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko, sól, proszek do pieczenia i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na około 3mm grubości i wykleić foremki.
Przed pieczeniem nakłuć widelcem w kilku miejscach, babeczki pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni ( góra/dół)
Składniki na panna cotte:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml pełnego mleka
- 60 g cukru
- 2 łyżki kakao
Składniki na nadzienie:
- 2 gruszki
- garść orzechów włoskich
- łyżka cukru
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka i odstawiamy. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i mleko, oraz dodać cukier. Całość podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści, a na końcu dodajemy kakao, doprowadzamy do zagotowania i szybko odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy rozpuszczona żelatynę i mieszamy energicznie przez około minutę. Całość wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zacznie gęstnieć.
W między czasie gruszkę kroimy na drobną kostkę, siekamy orzechy i całość smażymy w rondelku wraz z cukrem przez około 5 minut. ( odstawiamy do wystygnięcia)
Jeżeli panna cotta zaczęła gęstnieć przekładamy ją do kruchych spodów, a na górę wsypujemy przygotowane nadzienie ( pamiętajmy, aby przekładać samo nadzienie, bez soków które powstały)
Całość wkładamy do lodówki na przynajmniej 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz