niedziela, 15 marca 2015
Babeczki kruche z kremem
Ciasto:
- 250g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki wody
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko, wodę sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.
Ciasto rozwałkować na około 3mm grubości i wykleić foremki.
Przed pieczeniem nakłuć widelcem w kilku miejscach, babeczki pieczemy około 12 minut.
Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z foremek i wypełniamy kremem
Krem:
- 600 ml kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- mleko 50 ml
Żelatynę rozpuszczamy w mleku, po ostygnięciu dodajemy do ubitej kremówki.
Wypełniamy spody kremem i dekorujemy owocami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super wygląda i na pewno smakują... jakiej wielkości sa te foremki?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Moje foremki mają średnicę 6cm.
Usuń