sobota, 28 marca 2015

Ptysie w innej odsłonie



Uwielbiam ptysie, nie lubię natomiast tego, że jedząc je cały krem wypływa mi wszystkimi stronami.
Dlatego teraz przepis na ptysie, których nie rozcinam,a wypełniam kremem jak pączki.

Składniki na ciasto:
- 150g mąki
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 5 jajek
- 65g masła

Mleko, masło i sól w garnuszku doprowadzić do wrzenia. Tuż po zagotowaniu wsypać przesianą przez sitko mąkę, mocno i dokładnie mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Całość podgrzewamy około 2 minuty i zdejmujemy z ognia, gdy na dnie zacznie tworzyć się cienka, biała warstwa. Przygotowaną masę przekładamy do miski i miksujemy, dodając do niej pojedynczo jajka. Gotowe ciasto ptysiowe powinno być miękkie i błyszczące.
Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożona pergaminem.(Pamiętajmy, aby zachować odstępy)
Ptysie pieczemy około 25 minut w 200 stopniach. ( w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek)


Krem:
- 600 ml kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- mleko 3 łyżki

Żelatynę rozpuszczamy w mleku, a po ostygnięciu dodajemy do ubitej na sztywno kremówki.
Krem przekładamy do szprycy i każde ciastko napełniamy kremem przez wbicie szprycy w jedną z bocznych ścianek. (Pamiętajmy, aby ciastka były całkowicie przestudzone)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz