niedziela, 15 marca 2015

Sos grzybowy



Składniki:
- około 50 dag grzybów ( u mnie były to podgrzybki ugotowane i wcześniej mrożone, pieczarki oraz suszone leśne grzyby)
- 1 cebula
- nać pietruszki
- szklanka śmietany kremówki
- szklanka bulionu
- łyżka mąki
- łyżka masła
- sól i pieprz



Pokrojoną w kostkę cebule smażymy na maśle do zrumienienia, a następnie dodajemy grzyby i
smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i dosypujemy pietruszki.
Całość dusimy na małym ogniu około 10-15 minut.
Do śmietany dodajemy łyżkę mąki oraz cześć wywaru, w którym dusiły się grzyby. Dobrze mieszamy, a następnie przelewamy do grzybów.

Sos ten smakuje dobrze z ziemniakami, kaszą, ryżem, a nawet makaronem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz