sobota, 21 marca 2015

Sosy do grilla


Patrząc przez okno, chce się grilować! Zatem dziś przepis na 3 sosy do grilla : tzatzyki, curry, z pieczonej papryki.


Sos z pieczonej papryki ( czerwony)
- 3 czerwone papryki
- główka czosnku
- 1 dorodny pomidor obrany ze skórki
- bazylia
- sól i pieprz
- oliwa


Papryki myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Czosnek przekrajany na pół i wraz z pomidorem wstawiamy do piernika na ostatnie 15 minut pieczenia.
Papryki po upieczeniu obieramy ze skóry i wraz z wyduszonym czosnkiem, pomidorem, łyżeczką oliwy oraz przeprawami miksujemy na jednolitą konsystencje.


Sos tzatzyki:
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżeczka octu winnego
- odrobina koperku
- pieprz, sól

Ogórka wraz ze skórką ścieramy na grubej tarce. Przetartego ogórka solimy i odstawiamy na parę minut.
Ogórek puści sok, który należy odlać ( rozwodniłby tylko sos)
Do jogurtu wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy odciśniętego ogórka, ocet winny, koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.


Sos curry:
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki majonezu
- 2 łyżeczki curry
- 3 ogórki konserwowe pokrojone w mała kosteczkę
- 1 cebulka pokrojona w drobna kosteczkę
- sól i pieprz

Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem ( Proporcje możecie zmienić według uznania), a następnie dodajemy curry, pokrojone warzywa w drobną kosteczkę i doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz