Co macie dziś na obiadek?
Ja postawiłam dziś na kuchnie chińską, a skoro piątek to z rybką.
Uwielbiam kuchnie chińską, japońską, tajską, indyjską ( najogólniej wszelką kuchnie azjatycką)
Czasami zastanawiam się czy urodziłam się w dobrym kraju, kocham ryż, makaron, ostre i wyraziste przyprawy... starczy tych rozmaślań.
Do dania potrzebujemy 60 dag białej ryby
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół papryczka chilli ( jeżeli ktoś lubi bardzo ostre niech da całą)
Chilli i czosnek siekamy na drobne kawałeczki. W misce mieszamy pozostałe składniki wraz z przyprawami do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy posiekany czosnek i chilli.
Do tak przygotowanej marynaty przekładamy rybę i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Pozostałe składniki:
- 0,5 litra bulionu
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka oleju
oraz warzywa około 0,5 kg:
- marchewka pokrojona w słupki
- por pokrojony w pół centymetrowe kawałki
- papryka i cebula pokrojona w kostkę
- grzyby mun
- pędy bambusa
- kiełki fasoli mung
( jeżeli nie chce wam się przygotowywać warzyw, bądź kupować wszystkich składników, można użyć gotowej mrożonej mieszanki chińskiej z marketu)
Na ostatnie 15 minut marynowania ryby dolewamy do niej 250 ml bulionu. Po tym czasie wyciągamy rybkę z marynaty, a do marynaty dokładamy mąkę i dokładnie mieszamy
Na rozgrzany olej w woku wsypujemy warzywa i przesmażamy około 5 minut, a następnie dolewamy 250ml bulionu i przygotowaną marynatę z mąką .Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Do przygotowanego sosu z warzywami przekładamy rybę i dusimy około 5-7 minut na małym ogniu, aż rybka dojdzie.
Całość serwujemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz