niedziela, 15 marca 2015

Gulasz z pieczarkami i brukselką



Przepis na gulasz w trochę innej odsłonie.
Smak tego gulaszu jest niepowtarzalny, dlatego polecam go z całego serca.

Na gulasz potrzebujemy:
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- 80 dag wieprzowiny
- 1 szklankę białego wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 30 dag brukselki
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- łyżka mąki




Do rozgrzanego oleju w garnku wrzucamy wieprzowinę i smażymy do zrumienienia.
Do zrumienionego mięsa dodajemy cebule pokrojoną w cienkie paski i pieczarki, następnie całość mieszamy
i podlewamy bulionem oraz winem. Całość zostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem 40 minut.
Po tym czasie dorzucamy brukselkę i dusimy kolejne 15 minut.
Na sam koniec mieszamy śmietanę kremówkę z łyżką mąki i wlewamy do garnka ciągle mieszając.
Całość doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy według uznania i podajemy.

Gulasz smakuje dobrze z ziemniakami, makaronem czy ryżem.


Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz