niedziela, 15 marca 2015
American apple pie
Dziś przepis na tradycyjny apple pie!
Na ciasto potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Zimne masło posiekaj z mąką i pozostałymi składnikami. Szybko zagnieć na jednolitą masę, zawiń w folie i wstaw
do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotuj nadzienie.
Na nadzienie potrzebne są:
- 7 sztuk jabłek
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek wody.
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na różne kawałki (ja pokroiłam dość grubo)
Pokrojone jabłka przełóż do garnka i dodaj cukier, cynamon i wode. Gotuj składniki przez około 5 minut,
a na końcu dodaj mąkę rozpuszczona w odorbinie wody.
Po 30 minutach ciasto wyjmujemy z lodówki.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę. Na wierzch kładziemy jabłka, a z pozostałego ciasta forumujemy paski i układamy na wierzchu w kształt szachownicy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 55 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
P.S. ciasto najlepiej smakuje z gałka lodów waniliowych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz