Ten tydzień poświęcony będzie przygotowaniami do zbliżających się świąt. Na pierwszy rzut idą rolmopsy.
Składniki:
- 15 sztuk matiasów
- marchewka ugotowana
- 1-2 cebule
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 cała papryka
Składniki na zalewę:
- 6 szklanek wody
- 1 i 1/4 szklanki octu
- 1 czubata łyzka soli
- 10 płaskich łyżek cukru
- 3 cebule pokrojone w piórka
- ziarna pieprzu około 15-20 sztuk
- ziele angielskie około 15-20 sztuk
- 10 liści laurowych
Zalewę przygotowuje z reguły dzień wcześniej, musi być ona całkiem chłodna zanim przelejemy ją do ryb.
Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka, całość doprowadzam do wrzenia i gotuje jeszcze 5 minut. Zalewę zdejmuję z ognia i czekam aż się ochłodzi.
Matiasy wkładam do miski z wodą na co najmniej 2-3 godziny ( wypukujemy w ten sposób z nich nadmiar soli). Po określonym czasie na każdy płat wkładam marchewkę, paprykę, cebulę, ogórki, zawijam w rulon i spinam wykałaczką.
Tak przygotowane rolmopsy przekładam do wiadereczka i zalewam przygotowaną zalewą. Do wiaderka przekładam również warzywa (te które pozostały) i wkładam wiaderko do lodówki.
Rolmopsy są gotowe do spożycia po około 5 dniach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz