piątek, 20 marca 2015

Ryba duszona w pomidorach


Skoro dziś piątek, to przepis na smaczną i nisko kaloryczną rybkę w pomidorach.
Danie to u mnie zachwyciło każdego domownika, stwierdzili nawet, że chętnie mogą jeść taką rybę częściej.
W końcu ile można jeść rybę smażoną w panierce?
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że robi się ja bardzo szybko!


Składniki:
- 60dag ryby ( u mnie był to morszczuk)
- puszka pomidorów ( lepsze są świeże, niestety nie ma jeszcze sezonu na piękne pomidory)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, słodka papryka i bazylia.



W pierwszej kolejności obsypujemy rybę z obydwóch stron solą, pieprzem oraz słodka papryką. Rybę odstawiamy na bok i zabieramy się za sos.


Cebule pokrojoną w kosteczkę i czosnek szklimy na oleju rzepakowym. Do cebuli wlewamy pomidory oraz wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i około pół płaskiej łyżeczki bazylii. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem ( nie za dużo, pamiętajmy, że ryba już jest doprawiona) i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Do podduszonego sosu przekładamy rybę i całość dusimy jeszcze na małym ogniu po przykryciem około 5-7 minut. Całość od czasu do czasu mieszamy poruszając patelnią, ale delikatnie okrężnymi ruchami.

Rybę u siebie w domu podałam z brązowym ryżem.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz