niedziela, 15 marca 2015
Kopiec kreta
Po co kupować gotowca w proszku? Można zrobić samemu:)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao ( w zależności jakiej firmy, niektóre są bardziej intensywne/aromatyczne)
- 2 jajka
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy resztę płynnych składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki razem i małymi porcjami dodajemy do płynnych składników.
(suche składniki przesiewamy przez sitko)
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy do tortownicy o średnicy około 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. ( do tak zwanego suchego patyczka)
Po wystudzeniu z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm i wydrążyć miąższ na około 1cm w taki sposób,
aby brzegi ciasta i spód nie pozostały naruszone.
Z wydrążonego ciasta i góry zrobić okruchy różnej wielkości.
Składniki na krem:
- 3 banany
- 600 ml kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- mleko około 50 ml
- 50g czekolady ( u mnie gorzka)
Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w wydrążonym spodzie.
Żelatynę rozpuszczamy w mleku, a po ostygnięciu dodajemy do ubitej kremówki ze startą czekoladą.
Tak przygotowany krem nakładamy na ciasto formując kopiec, a wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowanymi
okruchami i lekko dociskamy.
Ciasto schładzamy przynajmniej 2 godziny zanim podajemy.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz