wtorek, 17 marca 2015

Suflet czekoladowy



Długo się męczyłam nim zrobiłam mój pierwszy idealny suflet.
Nadszedł ten dzień, a o to przepis.

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki przesianej przez sitko
- pół tabliczki czekolady ( u mnie gorzka)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru

oraz
- cukier puder do posypania sufletów
- masło do wysmarowania foremek





Zaczynamy od pokruszenia czekolady na małe kawałeczki.w plastikowej misce.
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym, które następnie gorące wlewamy do pokruszonej czekolady i  mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści.

W innym garneczku roztapiamy masło,  a następnie wsypujemy mąkę. Tak przygotowana masę trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Do masła z mąką wlewamy przygotowaną wcześniej masę, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy pojedynczo żółtka jaj i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem pudrem, a pod koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.
Ostatnim krokiem jest delikatne połączenie ze sobą obydwóch mas, do masy czekoladowej dodajemy ubite białka.

Kokilki smarujemy masłem i wypełniam do 2/3 wysokości przygotowana masą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, ale pamiętaj, aby w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika!

Suflety serwujemy gorące, posypane cukrem pudrem.

Z podanego przepisu wyszły mi 4 suflety w moich kokilkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz